Verhuizingen naar innovatieve woon-zorgconcepten

Ouderen die wonen in woonzorgcentra of verpleeghuizen krijgen steeds vaker te maken met verhuizingen. Hiervoor zijn verschillende oorzaken. Vastgoed in de verpleeghuissector is deels verouderd en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Zorgorganisaties kiezen daarom om locaties te verbouwen of nieuwbouw te ontwikkelen, om zo betere zorg en ondersteuning te kunnen bieden aan bewoners en hun naasten. Hierbij worden steeds meer traditionele verpleeghuizen verbouwd naar meer innovatieve verpleeghuisomgevingen, waaronder zorgboerderijen of kleinschalige woonvormen, met een persoonsgerichte aanpak om kwaliteit van leven te faciliteren. Op dit moment is het niet duidelijk wat de impact van een verhuizing is op ouderen in de verpleeghuiszorg. In het bijzonder ontbreekt kennis over de impact en ervaringen van ouderen, hun naasten en medewerkers naar een innovatief woonzorgconcept.

Deze studie beoogt inzicht te krijgen in de ervaringen met, en impact van verhuizingen naar innovatieve verpleeghuisomgevingen voor bewoners, informele zorgverleners, en medewerkers en hoe deze verschillen van verhuizingen naar traditionele woonzorgvormen. Om deze deelvraag te beantwoorden worden vijf deelstudies uitgevoerd: 1) een scoping review om een overzicht te krijgen van bestaande innovatieve verpleeghuisomgevingen in het afgelopen decennium. 2) Een interviewstudie met personeel om inzicht te krijgen in hoe zij het verhuisproces naar een innovatieve verpleeghuisomgeving hebben ervaren. 3) een interviewstudie met familieleden en bewoners om inzicht te krijgen in hoe zij het verhuisproces hebben ervaren. 4) een longitudinale kwantitatieve studie gericht op de impact van verhuizen naar een innovatieve verpleeghuisomgeving op de bewoners. 5) Een kwantitatieve studie naar de verhuisbewegingen die plaatsvinden van reguliere verpleeghuizen naar innovatieve verpleeghuisomgevingen en vice versa. Met deze deelstudies trachten we meer inzicht te verkrijgen in het proces van verhuizen naar innovatieve verpleeghuisomgevingen.

Promovenda Mara Brouwers werkt hierin samen met haar projectteam; prof. dr. Hilde Verbeek (1e promotor), dr. Wim Groen (copromotor) en dr. Bram de Boer (dagelijks begeleider).

Dit project wordt primair geleid door de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg (AWO-L); het Universitair Netwerk Ouderenzorg Amsterdam (UNO Amsterdam) is de directe samenwerkingspartner in de begeleiding van het onderzoek.

betrokken onderzoekers

Mara (M.) Brouwers

Mara Brouwers
Promovendus

Hilde (H.) Verbeek

Hilde Verbeek
Hoogleraar

Wim (W.) Groen

Wim Groen
Onderzoeker

Bram (B.) de Boer

Bram de Boer
Universitair docent

Jos (J.) Schols

Jos Schols
Hoogleraar

Jan (J.) Hamers

Jan Hamers
Hoogleraar

  • Logo Relocare Sano
  • Logo AWO-Limburg
  • UNCZH logo
  • Logo Tranzo
  • Logo UKON
  • Logo UNO-VUmc
  • Logo UNO-UMCG

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vindt u op onze Cookie policy pagina. OK